Bio-based valorization of fungi for a sustainable food protein production BIO.FUN.PRO.
Ente finanziatore
MUR - Ministero dell'Università e Ricerca
Programma di finanziamento
PRIN - Progetti di Ricerca di Rilevante Interesse Nazionale (dal 2020)
Bando di riferimento
PRIN 2022
Anno di presentazione del progetto
2022
Anno di approvazione del progetto
2024
Project ID / numero contratto
2022YXLFYH_001
Durata del progetto
24 mesi
Inizio del progetto
05/02/2025
Fine del progetto
04/02/2027
Ente capofila
UNIUPO - Universita Degli Studi del Università del Piemonte Orientale "Amedeo Avogadro"
Altri partner del progetto
UNIBO - Università di Bologna "Alma Mater Studiorum"
UNICAM - Università di Camerino
UNITO - Università degli studi di Torino
CNR - Istituto di scienze delle produzioni alimentari
Progetto approvato - Contributo unità di ricerca del Dipartimento
€53.113,00
Sustainable Development Goals - Agenda 2030
Keyword
Enzymes
Circular Economy
Sustainable protein
New green technologies
Mushrooms (fungi)
Bio-based industry
Stato del progetto
Approvato
Abstract
economy”, declined in the recovery and valorisation of food by-product/wastes available in large quantities at industry: cocoa bean shells (CBS) and rice husks (RH) ii) the exploitation of bio-based and sustainable approaches for mushrooms and functional ingredients production. RATIONALE The increasing growth of the world population, along with growing prosperity, requires a significant increase in food production, reducing food wastes and losses. Circular economy and bio-based industry will drive the sustainable solutions of the next future. Fungi represent a challenging solution for the diet of the future; indoor cultivated mushrooms (source of protein and fiber) are a good example of sustainable food, poorly affected by climate change impact. Quorn, made by F. venenatum, is a good example of successful scale-up and industrial exploitation of fungi. CBS and RH were previously suggested as substrates to growth fungi (Pleurotus spp), creating a solid perspectives about their valorisation. We suggest CBS (obtained from cocoa processing) and RH (produced in big quantity in northern Italy, from rice processing) as strategic matrices useful to prepare new substrates for fungal growth. The enzyme-assisted valorisation of fungal fruitbodies, when combined with green technologies, leads to functional ingredients, converting by-products/wastes in high-value ingredients. The fungal biomasses could be usefully tested to design and produce new foods, replacing proteins from animal origin. MAIN OBJECTIVE: to develop a bio-based process valorising CBS and RH as substrate for the indoor fungal growth, aimed at the production of edible biomass (mushrooms). The fungal ingredients, following complete chemical and nutritional characterization, will be used at pilot level to design a new sustainable “mushburger” . AIMS: to investigate the best stabilizing/processing methods (considering energy saving and mild approaches), aiming to prepare fungal protein/fiber-rich ingredients from mushrooms fruitbodies grown on CBS/RH. Chemical, nutritional, sensorial, rheological characterizations of these ingredients from mushrooms will be carried out by the five RUs, well skilled in all the fields considered by BIO.FUN.PRO. The ingredients isolated from mushrooms will be valorised using new combined approaches (enzyme-driven processing; Pulsed Electric Fields and Ultrasounds). The safety of the “mushburger”, mainly in term of allergenicity of fungal proteins and acrylamide formation, will be considered, beside the nutritional/sensorial assessment, particularly focusing in the chemical score of proteins and the bio-accessibility of minor compounds, like vitamins, using INFOGEST method.
I dati relativi ai progetti sottomessi (a titolo esemplificativo: nome ente finanziatore, titolo del progetto, nome del Principal Investigator, elenco dei partner ......) sono raccolti e organizzati in maniera aggregata all'interno del database "UPO Progetti". Tale database ha lo scopo di raccogliere tutti i dati relativi ai progetti di ricerca sottomessi per conto dell'Ateneo (sia che questi siano stati approvati o non approvati a seguito della sottomissione). Tali dati sono utilizzati con lo scopo di raccogliere statistiche aggregate, per l'ottimizzazione della gestione dei processi di sottomissione dei progetti e per la valutazione statistica dei progetti presentati dai ricercatori, al fine di comprendere a livello statistico quale sia il numero di progetti presentati e la percentuale di approvazione degli stessi, oltre che indagare sui fattori che non hanno consentito l'approvazione del progetto. La valutazione ha esclusiva finalità di tipo statistico e si basa sull'analisi di dati aggregati, non prevede alcun monitoraggio/ performance dei ricercatori in relazione al numero di progetti presentati o al tasso di approvazione/ non approvazione. Si precisa che i dati sono trattati rispettando ogni misura cautelativa della sicurezza e riservatezza. Se desidera ottenere maggiori informazioni in relazione alle analisi effettuate su tali dati, può rivolgersi alla Divisione Ricerca e Sviluppo o al DPO dell'Ateneo (dpo@uniupo.it)